Veien fram til Florø

Før konserten

Foto: Anette Hollevik

Vil du lese litt om historien bak og veien fram til konserten på fredag?
Her har Tom, en av våre største supportere, skrevet historien gjennom sine øyne:

åge florø 2023

Åge og Sambandet for siste gang?

-Og litt om hvordan ting ble som de ble.

Tekst; Tom Gjelsvik

Gi oss forventningene, gi oss gamle venner, gi oss åpningsriffene til «Levva Livet», gi oss de klassiske signaturlåtene, gi oss en Florøhallen 8. september, gi oss Åge og Sambandet!

Skeptikerne iblant oss frykter dette er siste gangen med gjengen. Billettsalget går så det griner – og Rockeklubben og MC-folket har kontroll på at dette blir en suksess. I de innerste kretser rapporteres det likevel om høyt blodtrykk og et helt garn-nøste av løse tråder for ikke spesielt mange uker siden.

- Dette er blitt svære saker – i en helt annen liga enn hva vi har vært vant med fra gamle dager. I 2010 – på byjubileumet var det andre som tok regningene – og vi var kun tekniske arrangører. Nå er det MYE – det må leies og skaffes inn scene, lys, servering, vakter, toaletter, helsepersonell, trubadur Klubben, lifter, gulvbelegg og mye annet vi håper vi har husket. Tidsfristene er knappe – de spiller konsert i Ålesund dagen før og i Bergen dagen etter. Det nytter ikke å klø seg i hodet fredag ettermiddag og oppdage at det ikke er strøm nok tilgjengelig i hallen..

Vennskap og historie

I fyldig og god forhåndsreklame på NRK Sogn og Fjordane og i Firdaposten – gjør Åge selv et poeng av at det er uhyre sjelden at de samme folkene arrangerer med 44 års mellomrom. Og med mer enn 25 arrangementer innemellom med stort og smått.
«Dem va unge og sjarmerandes dem gutan som booka oss» har POS’en i FP sitert rockekongen på. Mange tiår senere er noen av dem samlet for å mimre litt og planlegge årets happening.

- Vi visste ingenting i 1979 om hva det ville si å være arrangør!! Ingenting. Men Morten Mortensen var 100% giret på at dette måtte kameratene fra Gunhildvågen få til. Som sagt så gjort. Så dro Morten videre til militæret, og har senere i en årrekke styrt håndballen i FSK. Nå er han tilbake med sårt tiltrengt militær presisjon, og mer enn klar for å strukturere oss andre. Roret ble i sin tid overtatt av før nevnte Knapstad, hvis fremste egenskap som arrangør for utallige danser og konserter kanskje er en usvikelig tro på at alt ordner seg… Et oppkomme av optimisme.

- Vi booket mange, og de vi selv likte. Terje Tysland, Young Lords/Henning Kvitnes og Åge, det var de tre store. Kanskje de syntes det var stas å komme her fordi det ikke var penger som drev oss? Vi hadde det grådig moro, vi fikk et bra omdømme og vi var kanskje mer fans enn vanlig arrangør. Og vi kvidde oss aldri for å reise langt for å se favorittene spille! Skulle Åge spille gjenforeningskonsert med Prudence i Namsos? Null problem. Stranda, Oslo, London og Royal Albert Hall likeså.

- Gradvis hadde vi blitt nærmere kjente, noen av oss litt tettere på. Det utviklet seg en gjensidig respekt. Vennskap. Samtidig var vi nøye på å trekke oss unna når vi følte det var det rette. En balansegang. Åge og hans turnemanager Tor Evensen har vært strålende med oss gjennom hele dette løpet. I det siste har Åges datter Line-Sofie Sagmo Aleksandersen vært til uvurderlig hjelp.
Takk og pris for sponsorer, Tor og Janne Kristin

Årets konsert er i Florøhallen ved Stadion. - Det har vært konserter og danser her tidligere. Men vi har aldri brukt denne hallen. Det er utfordrende. Var mindre styr da vi bar inn gitarer og noen forsterkere i Samfunnshuset og the one and only Konstanse Stavang stod i døren og holdt kustus. For en dame!
Den harde kjernen blant arrangørene er musikalsk fortsatt på stedet hvil etter 44 år. – Vi behersker fortsatt kun luftgitar, og ikke særlig bra der heller. Derfor var det høyst nødvendig å få inn ungt, friskt blod med kompetanse. Tor Hjalte har et skarpt blikk for detaljer, praktisk sans, mulige fallgruver, økonomisk teft - og han spiller sjøl! Og han stiller spørsmål – som han heldigvis selv har de fleste svarene på. Vi hadde ikke klart oss uten Tor’en!

Og så må vi applaudere Janne Kristin Fristad – som har vært til strålende hjelp. Ryktet forteller at Janne Kristin som meget liten jente satt på scenekanten når Åge spilte i Florø i 1985… Janne Kristin er ryddig, kjapp, kreativ, kritisk og tar initiativ – bent fram en Gudegave! I gamle dager var det plakater som var greien, mens Janne Kristin har fått oss opp til vår egen tidsalder på sosiale medier og nettet generelt.

Sist, men ikke minst – og på vegne av folket i Florø og alle som skal på konserten - må vi takke våre sponsorer for at de gjør dette mulig. 2023 er et økonomisk tøft år. Uten Sparebanken Vest, Sparebanken Sogn og Fjordane, Norwell, NorTekstil, Bistro To Kokker,  Kinn Hotell og Trygve Ullaland er det meget tvilsomt om dette kunne gjennomføres. Vi er glade og utrolig stolte over å ha slike lokale støttespillere!

Stødig mot 8. september
De som hører intervjuet NRK Sogn og Fjordane og Fredrik Johan Helland gjør med den usedvanlig spreke 74-åringen legger merke til at lovordene fra rocklegenden sitter løst om Florø og arrangørstaben. – Vi ble nesten litt satt ut følelsesmessig av akkurat det. Åge er kjent for å være meget privat, meget nøktern og meget fokusert på selve jobben og det å levere en max forestilling. At han er så raus i omtalen av byen og oss som arrangør, gjør oss glade og litt stolte, avslutter en spent, sliten og dedikert vennegjeng.


Vi sier som Åge selv – «vi kjører på videre – stødig mot stupet».
Sørg for at du får dette med deg!
Velkommen til konsert!